Vikýře: Efektivní řešení pro prosvětlení a zvětšení půdního prostoru

Vikýře jsou důležitou střešní stavební konstrukcí, která přináší do půdního prostoru nejen světlo, ale také vzduch. Kromě toho, že zajišťují přirozené osvětlení a větrání, dokážou vhodně navržené vikýře pozvednout celkový vzhled budovy. Tento prvek architektury je obzvláště vhodný pro nízkoenergetické a pasivní domy, ale také najde své místo u historických budov, kde se často používá.

Výhody vikýřů

Vikýře mají několik klíčových výhod, které z nich činí ideální volbu pro různé typy budov:

  1. Prosvětlení a zvětšení prostoru: Vikýře přivádějí do podkroví přirozené světlo, čímž zlepšují obytné podmínky a vytvářejí příjemnější prostředí.
  2. Odvětrání půdního prostoru: Díky vikýřům dochází k lepšímu proudění vzduchu v podkroví, což pomáhá předcházet problémům s vlhkostí a plísněmi.
  3. Estetický přínos: Dobře navržené vikýře mohou výrazně zlepšit vzhled budovy a dodat jí jedinečný charakter.
  4. Vhodnost pro různé typy staveb: Vikýře jsou skvělou volbou nejen pro moderní nízkoenergetické a pasivní domy, ale také pro renovace historických objektů.

Prefabrikované vikýře od společnosti TERMOPAN

Společnost TERMOPAN nabízí střešní prefabrikované vikýře, které přinášejí několik výhod oproti klasickým střešním oknům. Tyto vikýře umožňují lepší využití podkrovního prostoru bez ohledu na sklon střechy a poskytují komfort, který střešní okna nemohou nabídnout.

  1. Vzpřímený postoj: Pod vikýřem lze pohodlně stát vzpřímeně, což zvyšuje komfort a využitelnost podkrovního prostoru.
  2. Přirozený výhled: Vikýře poskytují přirozený výhled ven, což zlepšuje kvalitu bydlení v podkroví.
  3. Snadná obsluha a údržba: Prefabrikované vikýře od TERMOPANu jsou navrženy tak, aby jejich obsluha a údržba byla co nejjednodušší.

Konstrukce prefabrikovaných vikýřů

Vikýře od TERMOPANu jsou vyrobeny jako sendvičová konstrukce z OSB desek a tepelné izolace z tvrdé polyuretanové pěny PIR. Tento typ konstrukce zajišťuje vynikající tepelněizolační vlastnosti a pevnost.

  • Tloušťky izolací: Prefabrikované vikýře jsou dostupné v různých tloušťkách izolací: 100, 120, 140, 160, 180, 200 a 220 mm. To umožňuje přizpůsobení podle specifických potřeb a požadavků projektu.

Závěr

Vikýře představují skvělé řešení pro každého, kdo chce efektivně využít podkrovní prostor. Ať už plánujete stavbu nového domu nebo renovaci historického objektu, prefabrikované vikýře od TERMOPANu vám poskytnou všechny výhody, které potřebujete. Nabízí nejen praktické a estetické řešení, ale také vynikající tepelnou izolaci a snadnou instalaci.